Ombrekking av bok

Nå som Kongsætt er ferdig språk vasket, må den brekkes om for å bli klar til trykk. Det er en langsom og tungnem fase, for her er det regler som man må passe på å holde seg innenfor, skal språkpolitiet og trykkeripolitiet godkjenne produktet ditt. En av disse reglene fikk jeg purret på i dag hos typografen. Ikke innrykk på første setning i nytt kapittel. Hvorfor ikke? Det er jo innrykk i hvert avsnitt etter første. Vel, du kan jo ha det, men det er altså ikke vanlig, så jeg anbefaler at du ikke har det. 
Det betyr mer å huske på for hvert kapittel. Da må altså innrykkstabulatoren settes til 0 på første linje, og 5mm ved neste innrykk. 
Nytt kapittel skal alltid begynne på høyre side i boka. Det betyr at det kan komme en blank side i mellom siste avsnitt i et kapittel og det neste kapittelet, men ikke nødvendigvis. Bare hvis det passer sånn.
Du må heller ikke ha en setning som begynner halvveis inne på siste linje på en side, og som går over til neste side og slutter i første linje. Fy fy! Da må du justere avstand mellom bokstaver, eller linjer, eller skrive om teksten så du får satt punktum i siste linje på den aktuelle siden. Og de sidene er det mange av, for å si det sånn.
Hvis setningen går lenger enn første setning på den nye siden, så er det lov og la teksten flyte over, for å si det sånn.
Det er sikkert mange andre regler også, men jeg har ikke lært dem enda. De kommer nok frem etter at boka er trykket.
Da er det mye mer moro å søke opp et gammelt kart over Isle of Man, legge det inn i bokens begynnelse, og legge inn tekstbokser som viser hvor de viktigste stedene er.
Ha en god lørdagskveld.